13 Ocak 2013 Pazar

Genom Browser..

Sıra geldi DNA 'im için bir şeyler yapmaya...  Ben eğitimimi alırken gen nedir, genom nedir, bunların birbiri içerisindeki lokalizasyonu nedir, veritabanları nasıl taranır nasıl kullanılır, bu bilgileri öğrendim, derslerde hocalarımız bu konuda çok güzel bir alt yapı sağladılar ama bir genom browser ya da benzeri bir site kullanacaksanız derste öğrendiğiniz sizi çok ileriye taşımaz, sizin birebir bu siteleri kurcalayıp öğrenmeniz bence bu konuda en iyi yoldur.


Size bildiğim ve kullanılması kolay olan bazı sitelerden zaman zaman bahsetmek isterim. Bunlardan ilki "Ensemble" http://www.ensembl.org/index.html genom browser dır. Ara yüzde ilk gördüğünüz model organizmalar ve insan sekmesidir. Bir çok araştırmacı farklı alanlarda çalışmaktadır, ben insan çalıştığım için bu sayfadan direkt Human sekmesini tıklayarak insan genomuna geçebiliyorum, ama farklı bir organizma çalışıyorsanız eğer Search yazan sekmeye tıkladığınızda (açılır penceredir) istediğiniz organizmayı seçebiliyor, ve o canlının genomu içerisinde aramak istediğiniz geni yazdığınızda sizi direkt istediğiniz alana götürebiliyor. sadece gen aramak zorunda değilsiniz, bir hastalıkta arayabilme şansını site size sunmuş durumda.

Örneğin Human sekmesine tıkladığımız da, size Human genomu hakkında neler yapabileceğinizi sunan bir pencere açılıyor burada, Genome assembly 
(birleştirme, tamamlama), Comparative genomics (karşılaştırmalı genom), Variation (Çeşitlilik), Gen annotation 
(Gen hakkında açıklama) ve Regulation ( Düzenleme) sekmelerini bulacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder